HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Mavi Işık Korumalı Gözlükler Gerçekten İşe Yarıyor Mu? Uyku ve Göz Sağlığı İçin Faydaları Neler?

06-12-2021 16:49
Mavi Işık Korumalı Gözlükler Gerçekten İşe Yarıyor Mu? Uyku ve Göz Sağlığı İçin Faydaları Neler?

Uzmanlar, söz konusu sağlığımızı korumak olduğunda -kilomuz ve ruh halimiz dahil- uykunun önemini göz ardı etmememiz gerektiğini söyler. Pek çok yetişkin ve çocuğun uykusuzluğunun nedenlerinden biri, mavi ışık yayan elektronik cihazlara çok fazla maruz kalmalarıdır. Mavi ışık vücudun biyolojik saatini etkileyebileceğinden mavi ışık korumalı gözlükler artık uyku kalitesini artırmak ve benzeri şikayetlere çözüm olarak öneriliyor. 

Mavi ışık korumalı gözlüklerin faydaları nelerdir? Bu konuda araştırmalar hala devam etse de mavi ışık korumalı gözlüklerin metabolizmayı, odaklanmayı, iştah kontrolünü ve daha pek çok alanda olumlu etkilerini gösteren bazı kanıtlar mevcut. 

İhtiyaçlarınıza yönelik en iyi mavi ışık korumalı gözlüğü nasıl seçeceğinizi öğrenmek ve gözlüğün kullanımına dair ipuçları için okumaya devam edin.


Mavi Işık Korumalı Gözlük Nedir?

Mavi ışık korumalı gözlük, dijital ekranlar ve elektroniklerden yayılan mavi ışığı engellemeye ya da filtrelemeye yarayan gözlüktür. 

Eğer göz yorgunluğu, buğulu görüş, baş ağrısı ve uyumakta zorluk gibi sorunlardan muzdaripseniz -ve bu sorunların elektronik kullanımına bağlı olduğunu düşünüyorsanız- mavi ışık korumalı gözlüklere bir şans verebilirsiniz.

 

Bu Gözlüklerin Engellediği Mavi Işık Nedir? 

Mavi ışık, kısa dalga aralığı bulunan, yüksek enerjili ve parlak bir ışıktır. Bu ışık dalga boyları görülebilir ışık spektrumunda 420 ile 480 nanometre arasındadır. Kötü bir üne sahip olsa da mavi ışığın aynı zamanda bizi uyanık hissettirmek gibi faydaları da vardır. 

Bu ışığın çoğunu güneşten alıyor olsak da elektronik aletler de gözümüze ulaşan mavi ışığa katkıda bulunmakta. Mavi ışık yayan elektronik aletler arasında televizyonlar ve özellikle günümüzde pek çok gencin ve yetişkinin her gün uzun saatler boyunca kullandığı akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, bilgisayar monitörleri ve tabletler sayılabilir.   

 

Mavi Işık Korumalı Gözlükler Nasıl Çalışır?

Bu gözlükler genelde geceleri LED cihazlardan yayılan mavi ışığın göze ulaşmasını engellemek için kullanılır. 

Yapılan araştırmalara göre mavi ışığa maruz kalmak, kaliteli uykuya etkisi olan melatonin hormonu üretimini yavaşlatabilir. Bu nedenle, geceleri mavi ışığa çok fazla maruz kalmanın uykusuzluk ve doğal uyku düzeninizin bozulması gibi etkileri vardır.

Mavi ışığı filtreleyen gözlükler kullanmak, uyku bozukluğu ve gözleri korumak için iyi bir yöntem.

İşe Yarıyor Mu? Olası Faydaları

Mavi ışık korumalı gözlükler gerçekten de işe yarıyor mu? İşe yararlığına dair fikirler ve bu zamana kadar elde edilen bulgular kesin bir cevap vermiyor. 

Mavi ışık gözlüklerinin etkilerine dair yapılan araştırmalar hala devam etmekte. Çoğu insanda ne kadar işe yaradığının kestirilememesinin bir nedeni, -çoğu sağlık kurumunun- bu gözlükleri tıbbi cihaz olarak kabul etmemesi sonucu kullanımının sıkı bir şekilde denetlenmemesi.  

Amerikan Oftalmoloji Akademisi ve İngiltere’deki Optometristler Derneği her ne kadar mavi ışık korumalı gözlüklerin tehlikeli ya da kaçınılması gereken bir şey olduğunu belirtmese de şu anda genel halkın kullanmasını önermiyor. 

Bunun nedeni olarak işe yaradığına dair yeterince kaliteli ve güvenilir araştırma yapılmadığını gösteriyorlar. Ayrıca göz yorgunluğu ve baş ağrısı gibi semptomlar, mavi ışığa maruz kalmaktan değil de elektronik cihaz kullanırken gözleri kısmaya ve kötü duruşa bağlı olabilir. 

 

YİNE DE BAZI UZMANLAR VE PEK ÇOK İNSAN, MAVİ IŞIK KORUMALI GÖZLÜK KULLANIMINDAN FAYDA GÖRDÜKLERİNİ BELİRTİYOR.

 

OLASI FAYDALARI:

*Göz yorgunluğunu, göz kuruluğunu ve bulanık görmeyi azaltması

*Baş ağrısını azaltması

*Uyku düzenini iyileştirme ve uykusuzluğu azaltma, özellikle uykuya dalmayı kolaylaştırma

*Görüşün iyileşmesi (bulanıklığın azalması vb.)

*Bazı göz hastalıklarına karşı olası koruma artışı. Bu konu hakkındaki araştırmalar hala devam ediyor olsa da şu anda cihazlardan gelen mavi ışığın retinaya zarar vermediği ya da uzun vadede görüş kaybına, maküler dejenerasyona ya da glokoma sebep olmadığı düşünülmektedir. 

Mavi ışık korumalı gözlükler daha iyi uyumaya yardımcı oluyorsa, faydalarının geniş kapsamlı olabileceğini de düşünebiliriz. 

Uykusuzluk beraberinde obezite, depresyon, tansiyon, diyabet ve benzeri daha ciddi sağlık sorunlarını da getirebilir. Bu nedenle uykunuzu almak, hayat kalitenizi korumak ve yükseltmek için oldukça önemlidir. 

Mavi Işık Koruma Gözlüklerinde Nelere Bakılmalıdır?

En iyi mavi ışık koruma gözlük markası hangisi? Bu tamamen istediğiniz filtre gücüne ve belirtilerinizin ciddiyetine bağlı. Bu gözlükleri numaralı ya da numarasız şekilde optik mağazalarından ya da online mağazalarda bulabilirsiniz. Katarakt gibi görüşe bağlı sorunlarınız varsa ya da yakın zamanda göz ameliyatı olduysanız, filtreli gözlüğün yanı sıra lense ya da numaralı gözlüğe de ihtiyacınız olabileceğinden önce optisyeninizin önerilerine kulak verebilirsiniz. Mavi ışık filtresi, reçeteli gözlüklere de belli bir ücret karşılığında eklenebilir. Reçetesiz de mavi ışık koruma gözlükleri satın alabilirsiniz. 

Ayrıca UV koruması da isterseniz, UV ışınlarına karşı da %100 koruyan gözlüklerle ilgilenebilirsiniz. 



Ne zaman kullanılmalı? Mavi ışık korumalı gözlüklere ihtiyacınız olduğunu nasıl anlarsınız?

Geceleri, özellikle de güneş battıktan sonra düzenli olarak LED ışıklı elektronik cihazlar kullanıyorsanız, mavi ışık korumalı gözlüklerden faydalanabilirsiniz. Ancak bu gözlüklere yatırım yapmak istemiyorsanız veya etkileri ve yararları hakkında kafanızda sorular varsa uzmanlar, akşamları ekrana baktığınız süreyi kısaltmanızı ya da cihazları, daha az mavi ışık yayacağından gece modunda kullanmanızı öneriyor. 

 

Mavi ışık korumalı gözlükleri her zaman kullanmak doğru mu? 

Gerekli değil ama zararı da yoktur. Bazı insanlar, çalışırken gözlük takmanın gözlerine iyi geldiğini ve daha uzun süre, daha rahat çalışmalarını sağladığını fark etmişlerdir. 

Her gün elektronik cihazlar karşısında birkaç saat geçiriyorsanız, özellikle de dışardayken güneşten her türlü mavi ışığa maruz kalacaksanız, gözlük almasanız da bir sorun olmaz. Gün içinde, özellikle de güneşten gelen mavi ışığa maruz kaldığımız durumlardan bazıları sirkadiyen ritminizi düzenlemeye yardımcı olur. Normal seviyede olduğu sürece bu ışığa maruz kalmaktan korkmanıza gerek yoktur. 

Yani mavi ışık korumalı gözlük takmak için en uygun zaman geceleri, vücudunuzun daha fazla melatonin ürettiği yatmaya yakın saatlerdir. Ancak bu gözlükleri gün içinde taktığınızda gözleriniz rahatlıyorsa, uzmanlar gün içinde de takmaya devam edebileceğinizi söylüyor. 


RİSKLERİ VE YAN ETKİLERİ

Mavi ışık korumalı gözlükler göz yorgunluğunuzu azaltabilir ve geceleri daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir ama gözlerinize iyi bakmanın tek yolu bu değil. 

Daha iyi uyumak ya da göz yorgunluğunuzu, baş ağrınızı vb. sorunları azaltmak istiyorsanız yapabileceğiniz şeylerden bazıları: 

 

*Gün içinde dışarı çıkarak güneş ışınlarını alın. Sadece zararlı olabilecek UV-A ve UV-B ışınlarını aşırı almamaya dikkat edin. Güneş altında çok vakit geçirecekseniz güneş gözlüğü takmayı düşünebilirsiniz. 

*Özellikle uyumaya yakın saatlerde alkol ve nikotin almayın. 

*Düzenli egzersiz yapın, uyku kalitenizi artırmaya yardımcı olabilir. 

*Stresle baş etmenize yardımcı olacak ve sizi rahatlatacak bir gece rutini oluşturun. Bu rutinde elektronik cihazlar olmaması daha ideal olur, onun yerine kitap okumayı, esneme hareketleri yapmayı ya da ılık bir duş almayı tercih edebilirsiniz. Geceleri elektronik cihaz kullanacaksanız da bu cihazları gece modunda kullanın. 

*Odanızın sıcaklığını düşük tutun ve sizi çok terletmeyecek kıyafetler giyin. 

*Mümkünse elektronik cihazlarla geçirdiğiniz süreyi kısıtlayın. Duruşunuzu destekleyecek ergonomik bir sandalye edinin ve kambur duruştan kaçınmak için ekranlarınızın uygun yükseklikte olduğundan emin olun. Ekranın ideal konumu gözden 45-60 cm uzakta olması ve gözlerin hafif aşağı bakacağı şekilde olmasıdır. 

*Bir cihazda veya bilgisayarda çalışırken her 20 dakikada bir mola verin ve en az 6 m uzaktaki bir nesneye 20 saniye bakın. 

 

SONUÇ

*Mavi ışık korumalı gözlüklerin faydası nedir? Elektronik cihazlardan yayılan parlak mavi ışığı filtrelemeye/engellemeye yardımcı olur. 

*Mavi ışığa çok fazla maruz kalındığında uyku bozukluğu, göz yorgunluğu ve baş ağrısı gibi olası sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. 

*En iyi mavi ışık korumalı gözlük nedir? Ne için kullandığınıza bağlı. Ağır semptomlarınız varsa ya da göz ameliyatı sonrasında kullanacaksanız bir doktorla görüşmeli ve reçeteyle almalısınız. Yoksa optik mağazalarından ya da online mağazalardan bulabilirsiniz. 

*Mavi ışık korumalı gözlüklerin etkilerine dair yapılan araştırmalar henüz yeterli değil ve gerekliliğine dair fikirler de değişkenlik gösteriyor. Ancak, özellikle gün içinde elektronik cihazları saatlerce ve geceleri de kullanan kullanıcılardan bazıları gerçekten de göz yorgunluğu, göz kuruluğu, bulanık görme, stres kaynaklı baş ağrısı ve uykuya dalmakta zorluk çekme gibi belirtileri azalttığını belirtiyor. 

 

Mavi Işık Korumalı Gözlükler Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak ve Ürünleri İncelemek İçin NSA OPTİK Mağazalarını ziyaret edebilir veya Bize Ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.